Tijdens het weekend van 5 en 6 oktober 2013 wordt een eerste van twee nieuwe spoorbruggen over het Albertkanaal ingeschoven tussen de Antwerpse ring en de hogesnelheidslijn. Deze werken zijn een belangrijk onderdeel van het Masterplan van de Vlaamse Regering om de binnenscheepvaart te stimuleren. Tegelijk profiteert ook het treinverkeer van de nieuwe en moderne spoorinfrastructuur. Het project is een samenwerking tussen Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel nv, Infrabel en nv De Scheepvaart.
Nieuwe brug voor duurzame mobiliteit
Om het Albertkanaal over zijn volledige lengte bevaarbaar te maken voor grotere binnenschepen, moet de doorvaarhoogte onder alle bruggen van het Albertkanaal minimaal 9,10 meter boven het normale kanaalpeil bedragen. Bovendien wordt het Albertkanaal ook verbreed tot 63 meter. Dit betekent dat alle bruggen over het Albertkanaal moeten worden aangepast. Deze aanpassing van de bruggen kadert in het Masterplan 2020 van de Vlaamse regering dat het file- en milieuvriendelijke goederentransport over het water en het spoor extra wil stimuleren. Infrabel investeert hier samen met de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel in een moderne spoorinfrastructuur, wat goed is voor de veiligheid en de stiptheid van het spoorverkeer.
Technisch hoogstandje vraagt om gefaseerde planning en aangepaste verkeerssituatie
Aan de noordkant van het Albertkanaal, tussen de sporen en de ring van Antwerpen, zijn het afgelopen jaar twee nieuwe spoorbruggen gebouwd. In het weekend van 5 en 6 oktober wordt de eerste van de twee bruggen van hun werfplaats tot over het Albertkanaal geschoven.
Op zaterdag 5 oktober wordt de 117 m lange spoorbrug vooraan en achteraan op een speciaal voertuig (kamag) geplaatst en over de Vaartkaai geschoven tot aan het Albertkanaal. Daar verplaatst het voertuig met de brug zich op een ponton en wordt het tijdens de nacht van zaterdag op zondag over het Albertkanaal gevaren. Op zondagochtend rijdt de kamag de brug van het ponton op en wordt de brug op zijn juiste locatie geplaatst. Geïnteresseerden kunnen dit spectaculaire technische hoogstandje vanop de Vaartkaai, onder de brug van de ring, komen aanschouwen.